top of page

Relatiebeding

Relatiebeding

 

Wat is een relatiebeding?

Een relatiebeding is een juridisch document dat je werknemer meestal bij indiensttreding tekent, tegelijkertijd met de arbeidsovereenkomst. Met dit document spreek je met je werknemer af dat diegene bij ontslag geen contact mag onderhouden met specifieke relaties van jouw organisatie. Werken bij deze relaties mag dan ook niet. Denk aan klanten, leveranciers of bedrijven met wie je samenwerkt. Een relatiebeding heeft dus pas effect bij ontslag.

 

Verschil tussen concurrentiebeding en relatiebeding

Met een concurrentiebeding mag je medewerker niet aan de slag in een soortgelijke functie bij concurrenten. Zo kan je concurrent niet profiteren van de kennis en vaardigheden van jouw ex-werknemer. Met een relatiebeding gaat het dus juist over klanten of bedrijven met wie jouw organisatie een relatie heeft. Je medewerker mag dus wél werken voor een concurrent als je alleen een relatiebeding afspreekt.

 

De inhoud van het relatiebeding

De inhoud van een relatiebeding moet specifiek omschreven worden. Wees concreet en zet in ieder geval de volgende informatie in de overeenkomst:

  • Bij welke soort relaties geldt het relatiebeding? Bijvoorbeeld klanten, leveranciers, samenwerkingsverbanden, etc.

  • Om wat voor soort contact gaat het? Mag je medewerker bijvoorbeeld niet bij een klant werken en is elke vorm van contact verboden?

  • Op welk geografisch gebied is dit relatiebeding van toepassing? Gaat het om heel Nederland of mag je medewerker ook niet bij een klant in België werken?

  • Waarom is het relatiebeding van belang voor jouw organisatie?

  • Hoe lang geldt het relatiebeding? Meestal is dit 1 of maximaal 2 jaar.

  • Wat zijn de gevolgen van het niet nakomen van het relatiebeding? Hierbij kun je bijvoorbeeld kiezen voor een boete. Zet in dat geval het precieze bedrag erin.

 

Gevolgen niet nakomen relatiebeding

Negeert je ex-werknemer het relatiebeding? Dan kun je diegene daarvoor waarschuwen of bestraffen met een de overeengekomen boete. Hiervoor heb je geen rechter nodig, tenzij je medewerker de boete niet betaalt. Let wel op: je moet de boete in het relatiebeding noemen, anders kun je deze ook niet opleggen.

Hulp nodig van een (interim) HR professional?

Neem dan contact met ons op voor het

bespreken van de mogelijkheden.

bottom of page