Proeftijd
Proeftijd
Wat is een proeftijd?
Een proeftijd kun je zien als een kennismakingsperiode tussen de werkgever en werknemer. Tijdens deze proefperiode kijken jullie beiden of er een match is op gebied van prestaties, teamfit en bedrijfscultuur. Hebben jullie elkaar beter leren kennen en is de klik er niet? Dan kan zowel jij als de werknemer de arbeidsovereenkomst direct opzeggen.
Duur van de proeftijd
Er wettelijke regels voor de proeftijd vastgesteld die afhankelijk zijn van de lengte van de arbeidsovereenkomst. Ook goed om te weten: je mag de proeftijd niet verlengen (bijvoorbeeld als de werknemer ziek wordt tijdens de proeftijd).
Proeftijd bij tijdelijke contracten
6 maanden: geen proeftijd mogelijk
6 maanden tot 2 jaar: max. 1 maand (afwijking mogelijk vanuit CAO)
2 jaar of langer: max. 2 maanden
Geen einddatum: max. 1 maand (afwijking mogelijk vanuit CAO)
Proeftijd voor werknemers die al in dienst zijn
Als werknemers het werk waarvoor ze zijn aangenomen al langer doen dan de wettelijke proeftijd, mag je geen extra proeftijd meer geven. Denk bijvoorbeeld aan situaties als een uitzendkracht die je vast in dienst neemt, of een verlenging van het tijdelijke contract.
Gaat je werknemer die al in dienst is een andere functie doen of komen er werkzaamheden bij? Dan kun je wel een nieuwe proeftijd afspreken.
Geldigheid van de proeftijd
De wettelijke eisen aan de proeftijd:
De proeftijd moet voor de werkgever en werknemer even lang zijn.
De proeftijd mag niet langer zijn dan twee maanden.
De proeftijd mag niet worden opgenomen in opvolgende arbeidsovereenkomsten als er geen sprake is van een andere functie of andere werkzaamheden.
Er mag geen proeftijd worden opgenomen in een arbeidsovereenkomst van zes maanden of korter.
De proeftijd moet in de arbeidsovereenkomst of cao staan.