Arbeidsvoorwaarden
Arbeidsvoorwaarden
Primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden
De arbeidsvoorwaarden zijn de voorwaarden waaronder een werknemer werkt. Daarvan zijn de primaire arbeidsvoorwaarden de belangrijkste voorwaarden die jullie afspreken. Denk aan het salaris en het aantal uur dat iemand gaat werken. Deze afspraken leggen jullie vast in de arbeidsovereenkomst.
De secundaire arbeidsvoorwaarden vormen samen met de tertiaire arbeidsvoorwaarden een aanvulling op de primaire arbeidsvoorwaarden.
Een reiskostenvergoeding, fietsplan en eindejaarsuitkering vallen hier bijvoorbeeld onder. Je bent in principe niet verplicht om deze arbeidsvoorwaarden te bieden, maar met een mooi pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden presenteer je jezelf wel als een aantrekkelijke werkgever.
Voorbeelden primaire arbeidsvoorwaarden
De bekendste primaire arbeidsvoorwaarden zijn:
Het salaris, misschien wel de meest voor de hand liggende primaire arbeidsvoorwaarde. Dit is het bedrag dat de werknemer elke maand (of over een andere periode, zoals vier weken) krijgt in ruil voor het werk dat ie doet.
De werkuren. Dit gaat over de dagen en uren waarop je werknemer moet werken. Je kunt een vast werkrooster of juist flexibele werktijden aanbieden.
Vakantiedagen. Elke werknemer in Nederland heeft recht op vakantie. Het minimum aantal vakantiedagen is wettelijk vastgesteld. Daarbovenop kun je als werkgever bovenwettelijke vakantiedagen geven. Mogelijk zijn hierover afspraken gemaakt in de cao. Deze extra vakantiedagen zijn een secundaire arbeidsvoorwaarde.
Vakantiegeld. Als werkgever ben je verplicht vakantiegeld te betalen. Wettelijk gezien is dat jaarlijks minstens 8% van het minimumloon.
Hoe bepaal je primaire arbeidsvoorwaarden?
Met een mooi pakket aan arbeidsvoorwaarden ben je aantrekkelijk voor werkzoekenden. Maar het is overdreven om als enige werkgever in je sector torenhoge salarissen aan te bieden. Best lastig dus, primaire arbeidsvoorwaarden bepalen. Waar houd je allemaal rekening mee?
De wet. Natuurlijk zorg je ervoor dat je arbeidsvoorwaarden aan de wet voldoen. Zo mag je werknemer niet minder verdienen dan het minimumloon en moet je je houden aan de regels over werktijden die in de Arbeidstijdenwet staan.
Check je cao. Heb je te maken met een cao? Kijk dan of er afspraken in staan over primaire arbeidsvoorwaarden.
Bedrijfsbeleid. Als het goed is, heeft jouw bedrijf een visie op salarissen. Misschien kiezen jullie er bewust voor om hoge salarissen te bieden om zo talent aan te trekken en te behouden. Of zijn de salarissen juist gemiddeld, maar bieden jullie andere voorwaarden die extra worden gewaardeerd.
Economische omstandigheden. Op een krappe arbeidsmarkt zullen de salarisverwachtingen vaker hoger liggen.
Sector en functie. Bij elke functie en sector horen ander (salaris)verwachtingen. Zorg er daarom voor dat je weet wat werknemers in een bepaalde rol gemiddeld verdienen, zodat je daar niet te veel van afwijkt. Kijk daarbij ook naar de ervaring en opleiding van je (potentiële) werknemer.
Geografische locatie. Het leven is in een grote stad is vaak duurder dan in dorpen. Niet gek dus dat de salarissen in de stedelijke gebieden wat hoger liggen dan in de rest van het land.
Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden?
Als werkgever kun je een aantrekkelijk pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden samenstellen, die zowel het werk als het privéleven van werknemers beter maken. Secundaire arbeidsvoorwaarden zoals flexibele werktijden of de mogelijkheid om thuis te werken zijn belangrijker dan ooit.
Dit zijn veelvoorkomende secundaire arbeidsvoorwaarden:
auto van de zaak;
bovenwettelijke vakantiedagen;
collectieve zorgverzekering;
eindejaarsuitkering of 13e maand;
fiets van de zaak;
pensioenbijdrage;
persoonlijk ontwikkelbudget;
reiskostenvergoeding.
De best scorende secundaire arbeidsvoorwaarden
Flexibele werktijden
Het leven is druk en soms moet je er even tussenuit naar de tandarts of garage. Flexibele werktijden maken dat mogelijk. Zo kunnen de uitslapers bijvoorbeeld om 10:00 beginnen, terwijl anderen vroeger kunnen stoppen.
Thuiswerkregeling.
Voor sommige werknemers is thuiswerken een grote meerwaarde. Let er wel op dat ook de thuiswerkplek aan arboregels moet voldoen.
Opleidingsbudget
Je werknemers komen niet alleen om te werken, maar ook om te leren. Je kunt daarom een opleidingsbudget aanbieden, waarmee je medewerkers door middel van trainingen en cursussen nieuwe skills opdoen.
13e maand of eindejaarsbonus
Een extra maand salaris wordt vaak betaald in december en kan bijvoorbeeld ook afhankelijk zijn van bedrijfsresultaten, in dat geval is er sprake van een eindejaarsbonus.
Reiskostenvergoeding
De reiskostenvergoeding is in tegenstelling tot wat sommigen denken geen verplichting, maar wordt wel heel vaak aangeboden.
Remote werken of workation
Zon, zee, strand én werk? Met een workation is dat mogelijk. Steeds meer bedrijven staan het toe om – binnen afgesproken kaders – remote te werken in het buitenland.
Baaldagen
Deze arbeidsvoorwaarde zien we steeds vaker voorbij komen. Eén of twee baaldagen per jaar kan als tussenvorm gezien worden tussen het opnemen van een verlofdag en een ziekmelding.
Wat zijn tertiaire arbeidsvoorwaarden?
Tertiaire arbeidsvoorwaarden zijn de bijkomende voordelen van werken bij jouw bedrijf. Denk aan goede koffie en vers fruit op kantoor, een prachtige werkomgeving of een vaste borrelavond. Anders dan primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn tertiaire arbeidsvoorwaarden meestal niet direct in geld of een vergoeding uit de drukken. Met deze extra’s maak je werken bij jouw organisatie aantrekkelijker.
Tertiaire arbeidsvoorwaarden voorbeelden
Als werkgever kies je helemaal zelf op welke manier je werken bij jouw bedrijf extra leuk maakt. Inspiratie nodig? Voorbeelden van tertiaire arbeidsvoorwaarden zijn:
een aantrekkelijke werklocatie;
goede koffie en thee;
dagelijks vers fruit;
bedrijfslunch;
een meditatie- of ontspanningsruimte;
creatieve werkruimtes;
een massagestoel;
bedrijfsuitjes;
borrelavonden;
dakterras;
kerstpakket;
tv en gameconsole;
dartbord, tafeltennistafel en/of tafelvoetbaltafel;
leuke attenties (bosje bloemen of een kaartje bij gelegenheden).
Arbeidsvoorwaarden vastleggen
Om (nieuwe) personeelsleden duidelijk te maken wat jouw organisatie allemaal te bieden heeft, kun je de tertiaire arbeidsvoorwaarden opnemen in je personeelshandboek of HR-reglement. Daarnaast is het natuurlijk slim om de extra arbeidsvoorwaarden in je vacatureteksten te noemen. Zo hebben potentiële kandidaten een extra reden om bij je te solliciteren.